Guider
Har din hund fått diskbråck? Hitta orsak, symtom och behandling

Har din hund fått diskbråck? Hitta orsak, symtom och behandling

Alba Montheli
22 juli 2020

Dessvärre kan hundar precis som människor råka ut för att få diskbråck vilket bland annat kan leda till smärta, nedsatt rörelsefunktion och förlamning. Om du misstänker att din hund har ont i ryggen är det därför viktigt att du kontaktar din veterinär så snart som möjligt. Nedan går vi igenom orsak, symptom och behandling för diskbråck hos hundar.

Orsak

Diskbråck kan drabba alla hundraser, men ses oftare hos taxar och andra hundraser med relativt lång rygg. Precis som människans rygg är hundens rygg uppbyggd av kotkroppar som ligger mot varandra. Mellan ryggradens kotor finns det små mjuka kuddar, broskskivor, som kallas diskar. Vid diskbråck buktar en eller flera broskskivor ut mellan två kotor vilket både kan göra ont och hindra rörelseförmågan hos såväl människor som hundar.

Symtom

Det vanligaste symptomet för diskbråck hos hundar är ryggsmärta men hunden kan även ha andra symtom som exempelvis nedsatt motorik, känselbortfall eller i värsta fall förlamning. Symptomen varierar beroende på var skadan sitter och hur omfattande den är. Många hundar tappar styrsel eller känsel i bakkroppen, men i vissa fall kan även frambenen påverkas. Så kallat halsdiskbråck kan göra hunden förlamad på alla fyra ben.

Behandling

I de allra flesta fall kan diskbråck hos hundar behandlas. Hundens smärta och inflammation behandlas med mediciner och strikt vila. Din hund ska inte ens röra sig inomhus utan bör vara i en bur eller kopplad under de första veckorna. Om din hund fått medicin är det extra viktigt att hunden inte får rörelsefrihet när den börjar känna sig bättre utan att den fortsätter att vila enligt veterinärens rekommendationer. Hundar som upplever smärta och nedsatt motorik, men som inte har några tecken på störd nervfunktion och som fortfarande kan gå, blir ofta betydligt bättre inom 2-8 veckor. Om hunden däremot är förlamad krävs ofta en akut operation. För att nå bäst resultat bör operationen utföras så fort som möjligt efter att skadan uppstått, helst inom 8-48 timmar. Efter en diskbråcksoperation, i fall där hunden är förlamad, krävs ofta en lång rehabilitering. Trots att rehabiliteringstiden ofta är långdragen så är prognosen generellt god för tillfrisknande. Tänk på att det är viktigt att följa din veterinärs rekommendationer för att din hund ska bli frisk så fort som möjligt samt för att den inte skall råka ut för ett återfall.

 

Priset för behandlingen av diskbråck hos en hund varierar beroende på en mängd faktorer, exempelvis grad av skada samt om du har tecknat en bra försäkring. Om du inte har någon form av försäkring för din hund kan en diskbråcksoperation bli mycket dyr, omkring 25 000 kr