Nyheter
Forskning visar att hundar känner lukten av stress hos människor – och det påverkar deras beteende

Forskning visar att hundar känner lukten av stress hos människor – och det påverkar deras beteende

Erik Thorsen
9 augusti 2024

En ny studie publicerad i Nature har upptäckt att hundar kan lukta sig till stress hos människor och att lukten gör att de blir mer avvaktande och pessimistiska. Intressant är också att de inte bara påverkas av sin husse eller matte – utan också av främlingar.

Stresslukt gör hundar mer pessimistiska

Man har tidigare kunnat påvisa att hundar kan känna skillnad på lukt från stressade och icke-stressade människor, men det som är nytt i denna studie är hur de förhåller sig till olika lukter. I studien ingick 18 hundar där man först lärde varje hund att en matskål placerad på en viss plats innehåller mat, medan matskålar placerade på en annan plats var tomma. Hundar som sprang mot en matskål som de visste innehöll mat sprang snabbare än om de sprang mot en plats som tidigare inte visat sig innehålla mat.

Efter att man lärt varje hund att skålar på en viss plats innehåller mat och skålar på en annan är tomma, placerade forskarna ut skålar på en slumpmässig plats mellan dessa platser och mätte hur fort hunden sprang. Detta var ett sätt att se hur optimistisk hunden var att det faktiskt fanns mat i skålen på den nya platsen. Man tolkade hastigheten som att ju snabbare hunden sprang mot den mittplacerade skålen desto mer optimistisk var den att det fanns mat i skålen.

Därefter samlade forskarna in luktprover från 11 mänskliga deltagare när de antingen utförde stressfulla uppgifter eller var avslappande. De stressfulla uppgifterna var t.ex. att skriva ett svårt matematiskt prov på tid eller ladda inför att tala offentligt. Medan de avslappande var att lyssna på behaglig musik eller fick titta på filmklipp från skog- och strandmiljöer.

Dessa luktprover fick hundar i studien sedan lukta på innan de återigen fick springa mot en mittplacerad skål. Resultatet visade att stresslukt påverkar hundar negativt och fick dem att springa långsammare mot en mittplacerad skål. Lukt från avslappnade människor hade dock ingen påverkan.

Hundar påverkas av stress från främlingar

En intressant faktor är att hundarna i studien inte hade någon tidigare relation till människorna vars stresslukt de exponerats för, vilket innebär att hundar kan känna av stress generellt hos människor och blir påverkade oavsett om de känner personer eller inte. Det har tidigare spekulerats kring huruvida hundar främst känner empati för sin husse eller matte, men här kunde man påvisa att de även reagerar på känslor hos främlingar.